Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър Асаад ХанаРадикалното движение Талибан (терористична организация, забранена в

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър Асаад ХанаРадикалното движение Талибан (терористична организация, забранена в
Коментари Харесай

Говорителят на талибаните: Стремим се към мирно уреждане на преговорите

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Кадър Асаад Хана

Радикалното придвижване " Талибан " (терористична организация, неразрешена в Русия) обсади силите на съпротивата, ситуирани в афганистанската провинция Панджшир. Това заяви в Туитър в понеделник представител на придвижването Забихула Муджахид.

" Силите на [талибаните] заеха позиции покрай Панджшир от регионите Бадахшан, Тахар и Андараб. Врагът е в блокада. Ние търсим спокойно споразумяване и се опитваме да разгадаем въпроса посредством договаряния ", написа той, представен от ТАСС.

Муджахид означи също, че тунелът Саланг, ситуиран покрай границата с Панджшир през едноименния проход и прилежащата автомагистрала, са безвъзмездни. Според него талибаните са изчистили изцяло области в провинция Баглан, които преди този момент силите на съпротивата са съумели да окупират.

Междувременно съперниците на талибаните в Панджшир не престават да претендират за висок военен дух на опозиция и подготвеност за битка с радикалите посредством своите сметки в обществените мрежи. Според отчетите те имат до няколко хиляди бойци, в това число някои постоянни елементи на държавните сили, както и тежко оръжие.

На 22 август талибаните оповестиха, че изпращат стотици бойци, които да завземат северната афганистанска провинция Панджишир. В събота източник на ТАСС в Панджир осведоми, че Ахмад Масуд, наследник на в миналото авторитетния водач на таджикската общественост в Афганистан, Ахмад Шах Масуд (1953-2001) и водач на съпротивата, е почнал договаряния с представители на талибаните за основаването приобщаващо държавно управление и превъзмогване на политическите разделения.

Талибанските бойци влязоха в Кабул без пердах на 15 август и в границите на няколко часа откриха цялостен надзор над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани съобщи, че напуща страната, с цел да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех сподели, че в отсъствието на президента той става краткотрайно изпълняващ длъжността на страната съгласно конституцията и прикани за въоръжена опозиция против талибаните. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР